Asocijacija prerađivača i trgovaca živinskim mesom u EU (AVEC) predstavila je studiju u kojoj se obrazlaže potreba da se povećaju carinske dažbine na uvoz mesa iz „trećih zemalja“ u zemlje članice EU. Nelojalna konkurencija potiče od različite zakonske regulative vezane za način uzgoja, dobrobit živine i zaštitu životne sredine koja je u zemljama EU veoma rigorozna, pa izaziva i veće troškove. Ako bi se dozvolio slobodan uvoz iz zemalja koje meso proizvode znatno jeftinije, ugrozila bi se domaća živinarska industrija.Evo i nekoliko interesantnih podataka: kada se primene visoki standardi koji važe u zemljama EU, cena koštanja kilograma živinskog mesa (celog trupa) je 166 eurocenti/kg.  Cena koštanja u Argentini je svega 71% od toga, u Brazilu 72%, Ukrajini 77%, SAD 80%, Tajlandu 84% i u Rusiji 92%.  Zbog toga postoje i uvozne carine i kvote za uvoz živinskog mesa (posebno belog mesa bez kostiju), jer bi u suprotnom navedene zemlje bile konkurentnije što bi značajno ugrozilo domaću proizvodnju. Primera radi, ako bi se uvozne carine smanjile za 50% – Argentina, Brazil, Ukrajina i Tajland mogli bi ponuditi belo meso po nižim cenama od domaćih.

Zbog toga AVEC smatra da jepovećanje carinskih dažbina i uvođenje kvota opravdano i da se mora ostvariti dobar balans između uvoza i domaće proizvodnje.

Ovaj primer trebala bi da sledi i naša zemlja i da pažljivo odredi kvote i carinske dažbine koje bi u razumnoj meri zaštitle domaće proizvođače.

 

Izvor: World Poultry, 21.03.2014.