Celulitis brojleriCelulitis, vodeći razlog za odbacivanje trupova na liniji klanja, predstavlja značajan ekonomski gubitak za proizvođače živinskog  mesa. U ovom tekstu navodimo nekoliko metoda za smanjenje pojave celulitisa. Proizvođači mogu da preduzmu nekoliko značajnih mera za borbu protiv celulitisa. Ove mere uključuju poboljšanje operjalosti, optimalnu gustinu naseljenosti, mere biosigurnosti, pažljivo određivanje termina za vakcinaciju i održavanje zdravlja digestivnog trakta.

  1. Operjalost

Uvođenje genetskih linija za sporo operjavanje u brojlersku proizvodnju, povećalo je pojavu celulitisa. Moderni brojleri imaju veoma izražen stomak koji nije operjao i koji je podložan ogrebotinama. Naučne studije su pokazale da je stepen operjalosti sa 28 dana zapravo pokazatelj predispozicije brojlera za nastajanje celulitisa. To znači da se svim postupcima koji poboljšavaju operjalost mora posvetiti posebna pažnja. Na primer, u periodu od 2. do 4. nedelje ne treba da bude previše toplo u objektima, jer to negativno utiče na operjavanje.

  1. Gustina naseljenosti

Velika gustina naseljenosti može dovesti do ogrebotina koje su u visokom stepenu povezane sa nastankom celulitisa. To je posebno opasno ako nema dovoljno hranilica i pojilica, pa ptice postanu agresivne i stepen povreda se povećava. Zato je potrebno posebno voditi računa o adekvatnoj gustini naseljenosti.

  1. Uslovi u objektu

Loš kvalitet prostirke dovodi do povećane pojave celulitisa. Mokra prostirka pruža idealne uslove za razvoj bakterija. Povećan kontakt stomaka sa mokrom podlogom povećava mogućnost infekcije, naročito ako postoje neke povrede na koži. To predstavlja put za unošenje bakterija u organizam. Zbog toga je izuzetno važno održavati higijenu u objektima i pravilno izvršiti čišćenje i dezinfekciju objekata između dva turnusa. Potrebno je ostaviti objekte da se „odmaraju“ minmum 15 dana između dva turnusa.

  1. Prilagoditi vreme vakcinacije

Vakcinisanje pilića još u inkubatorskoj stanici može doprineti redukciji celulitisa (Paniago M., CEVA bulletin, 2009). Rezultati iz Brazila su pokazali da ranija aplikacija vakcine protiv IBDV u inkubatorskoj stanici umesto na farmi, dovodi do smanjenja pojave celulitisa.

  1. Primena savremenih metoda menadžmenta

Poboljšanje tehnologije i mendžmenta svakako utiče na bolje proizvodne rezultate, pa i na smanjenje pojave celulitisa. Uvođenje savremene opreme i prilagođavanje potrebama modernih hibrida  u smislu pravilne ventilacije, ishrane i napajanja veoma su važni za dobro zdravlje brojlera.

  1. Dobro zdravlje digestivnog trakta

E. coli, glavni uzročnik celulitisa, je patogen koji živi u crevim apilića i izbacuje se na prostirku preko fecesa. Probiotici, odnosno korisne bakterije, mogu da regulišu mikrofloru digestivnog trakta i da smanje broj i širenje E. coli u spoljašnjoj sredini. Preko mehanizma kompetitivnog isključivanja (sprečavanje patogenih bakterija da se zalepe za zid creva) i proizvodnjom antimikrobijalnih supstanci kao što su organske kiseline i bakteriokini, korisni mikroorganizmi sprečavaju razvoj i širenje E. coli. Na taj način smanjuje se i verovatnoća da će E.coli iz spoljašnje sredine preko ogrebotina i povreda na koži kontaminirati kožu i izazvatii celulitis.

Kompletan članak u originalnoj verziji možete pročitati na websajtu kompanije Biomin ili na ovom linku.