Tokom poslednjeg sajma u održanog u Utrehtu (VIV Europa) nagradu za inovaciju dobila je kompanija Hatch-Tech za inovaciju vezanu za tehnologiju leženja pilića. U standardnim inkubatorima pilići se legu u korpama u izležioniku i odatle se vade i pakuju u transportne kutije. Inovacija HatchCare predstavlja zapravo posebne plastične podloške/korpe koje se sastoje iz dva dela. Na gornjem delu su jaja u podloškama između kojih se nalaze rupe, a na donjem delu je plastična rešetka sa prostorom za hranu i vodu. Kada se pilići izlegu, oni mogu da kroz otvore bez problema „propadnu“ na donji nivo i tamo od starta mogu da počnu da konzumiraju hranu i vodu. Na donjem nivou nema ljuski od jaja, nema neizleženih pilića u jajima, tako da je prostor za piliće veći. U poređenju sa klasičnim korpama pilići imaju 40% prostora više. U inkubatoru se nalazi i LED osvetljenje, tako da pilići mogu da vide gde su voda i hrana.

hatchcare_how1chatchcare_how1b

To što odmah mogu da jedu omogućava im da rezerve koje se nalaze u žumancu koriste za razvoj imunog sistema i organa. Bolja je i cirkulacija vazduha pa se pilići brže suše i bolje su snabdeveni svežim vazduhom. Pilići mogu da ostanu u korpama i u toku transporta do farme, čime se smanjuje stres. U toku transporta obezbeđeni su im hrana i voda (u formi gela).

hatchcare_how_2_c5hatchcare_how_2_a5

Kompanija polaže velike nade u ovu inovacionu tehnologiju jer se ona, između ostalog, potpuno uklapa u koncept poštovanja dobrobiti životinja.