U najnovijim istraživanjima američki naučnici zaključili su da ćureći embrioni bolje napreduju na nešto nižim temperaturama, tokom inkubacije, nego brojlerski.

Iako određivanje optimalne temperature za rast embriona, njegovo sazrevanje, iskorišćavanje hranljivih materija i sposobnost piljenja izaziva veliku pažnju kod brojnih ptičijih vrsta, malo je istraživanja sprovedeno na polju inkubacije ćurećih jaja.

Naučnici sa departmana za stočarstvo, Univerziteta u Pensilvaniji, uz podršku proizvođača priplodnih ćurećih jaja iz Ontarija, sproveli su istraživanje koje je imalo za cilj da ispita četiri različite temperature inkubacije od 1. do 25. dana inkubacije.

Ukupno je sakupljeno 2.400 ćurećih jaja od jednog odgajivača (od jata starosti 41. nedelju), skladištenih 3 dana na temperature od 15,6⁰ C, predgrejano 6 sati na temparaturi od  21,1⁰ C. Jaja su bila ujednačene težine i uloženo je po 75 jaja u svakoj  ladici. Jaja su podeljena na 4 grupe (tretmana), odnosno na četiri inkubatora, a temperature inkubacije su prilagođavane i kontrolisane svakodnevno. Kod sve četiri grupe relativna vlažnost vazduha je bila 53% i jaja su okretana jednom na sat.

Temperature po grupama:

1 grupa – 37,33 do  37,44⁰ C

2 grupa  –  37,44 do 37,56 ⁰ C

3 grupa  –  37,67 do 37,89 ⁰ C

4 grupa  –  38,06 do 38,33 ⁰ C

Svakog dana po 10  jaja od svakog tretmana su uzeta iz centralnog dela ladice i kontrolisana im je temperatura. Posle 25 dana inkubacije, jaja iz ležionika su preneta u izležionik.
U izležioniku  28. dana inkubacije uzorak od 25 ćurića po grupi je eutanizovan, i merena je težina ostataka žumančane kese.

Rezultati istraživanja pokazuju smanjenje procenta ispiljenja kod jaja koja su inkubirana na temperaturama od preko 38,06 ⁰ C (grupa 4). Težina jednodnevnih ćurića takođe je bila niža kod ove grupe.

Optimalna temperatura tokom inkubacije za ćureća jaja izgleda da je niža od optimalne temperature za inkubaciju brojlerskih jaja. Istraživački tim je zaključio da bi ovo moglo biti povezano sa većom masom ćurećih jaja.

Izvor: The poultry world, 2018.