jednodnevni pilici Tehnolozi u inkubatorskim stanicama trebali bi da vode računa ne samo o ambijentalnim uslovima unutar inkubatora, nego i uslovima sredine u kojoj se nalazi inkubator. Prenosimo korisne savete koje je dao Martin Barten, specijalista koji radi za renomiranu firmu Pas Reform.

Martin Barten navodi da je tokom svoje dugogodišnje profesionalne karijere posetio mnoge inkubatorske stanice širom sveta i da je uvideo da tehnolozi uglavnom potcenjuju važnost ambijenta u kome se nalaze inkubatori. Oni se brinu da obezbede optimlane uslove inkubacije unutar inkubatora, a smatraju da su eksterni ambijentalni faktori nebitni. Gospodin Barten ukazuje da je to pogrešno i navodi slučaj iz prakse u kome se menadžer na brojlerskoj farmi žalio da dobija piliće različitog kvaliteta iako je inkubator relativno blizu, tako da transport nije problem. U pokušaju da reši problem, M. Barten je otišao u inkubatorsku stanicu i uverio se da su nakon leženja neki pilići suvi i imaju razvijeno perje na krilima, dok su drugi koji potiču iz istog izležionika vlažni.

Ovo je nedvosmisleno ukazivalo na dug period leženja (period od prvog do poslednjeg pileta koje se izleglo).  Kada je pogledao grafikon klimatskih parametara, video je da je vlažnost vazduha u inkubatoru bila niska i da pilići u izležioniku nisu mogli da postignu odgovarajući vrh vlažnosti, čak ni u poslednjoj fazi inkubacije – neposredno pred izleganje. To je dovelo do dehidracije pilića koji su se ranije izlegli.

Istovremeno, svi parametri u ležioniku su bili normalni, vlažnost vazduha je bila u redu, a gubitak mase jaja tokom inkubacije takođe je odgovarao normativima. Međutim, oučeno je da su ovlaživači vazduha bili skoro stalno uključeni što nije dobro, jer se veštačkim vlaženjem vazduha unutar inkubatora stvaraju hladna mesta i time se produžava vreme izvođenja pilića, jer njihov razvoj nije ravnomeran.

Pažljivom analizom procesa inkubacije, ustanovljeno je da je problem zapravo u niskoj vlažnosti ulaznog vazduha koji je bio oko 30-40%. Kada se taj vazduh ventilacijom ubacuje u inkubator nikako se ne može postići odgovarajuća vlaga te je potrebno dodatno vlaženje. Rešenje problema bilo je u tome da se na otvore za vazduh koji ulazi u inkubatorsku stanicu stave ovlaživači i da se vlaga ulaznog vazduha podigne. Na taj načina je rešen problem neravnomernog izleganja pilića i njihove neujednačenosti na startu proizvodnje. Zbog toga, Martin Barten savetuje da se još kako mora obratiti pažnja i na ambijentalne uslove ne samo unutar, nego i izvan inkubatora.

 

The Poultry Site, 2014.