soliq sistemTri kompanije – Roxell, Agrifirm i Bonda zajedno su osmislile i plasirale inovativni sistem za aplikaciju vlažne hrane za kokoške nosilje pod nazivom SOLIQ. Ove tri kompanije zajedno će nastupati na tržištu i prema prvim podacima Soliq koncept dovodi do veće uniformnosti jata, više jaja po nosilji, smanjenja mortaliteta i uštede u hrani.

Soliq sistem se zasniva na vlaženju hrane za nosilje tako što se preko brašnaste smeše u hranilicama sipa tečni premiks. Rezultat toga je ravnomerno izmešana vlažna hrana. Zahvaljujući vlazi, krupne i sitne čestice lepe se jedna za drugu i sprečavaju selektivno kljucanje od strane kokoši. Na taj način svaka kokoška može dobiti istu hranu, jer ne bira sama šta će pojesti. Za ovaj način ishrane koristi se Roxell-ova oprema jer je dodatak za tečnu hranu razvijen prema Roxellovim hranilicama.

Prema prvim testovima koje je izvela kompanija Agrifirm iz Holandije, primenom novog sistema nosilje su snele 4 jaja više u odnosu na standardnu opremu i imale su bolju konverziju hrane. Novčana dobit iznosila je 0,45 € po useljenoj nosilji. Ponovljeni testovi na dve farme u Holandiji dali su iste rezultate.

Kao posebnu korist, proizvođači navode i uticaj na spoljašnju sredinu – ugljenični otisak (carbon footprint ) smanjuje se za 5,1% u poređenju sa standardnim sistemom ishrane.

Ovaj koncept biće predstavljen na sajmu u Utrehtu.

Izvor: World Poultry, April, 2014