brojleriIstraživači sa Univerziteta Arkanzas (SAD) – dr Sami Dridi i dr Michael Kidd otkrili su novi način za poboljšanje ishrane ženskih brojlera. Oni naglašavaju koliko je ishrana važan faktor kada su u pitanju troškovi brojlerske proizvodnje i ukazuju da se oni mogu smanjiti kroz bolju formulaciju obroka i smanjenje konverzije hrane.  U tom smislu veoma su važne aminokiseline razgranatog lanca (leucin, izoleucin i valin) jer one imaju veoma važnu ulogu u metabolizmu, pa njihov nedostatak ili višak može biti štetan za rast ćelija.

Pomenuti istraživači su odredili idealan nivo valina koji bi trebalo uključiti u hranu ženskih brojlerskih pilića. Oni su otkrili da pravilan odnos valina i lizina u obroku dovodi do povećane telesne mase, bolje konverzije hrane i većeg prinosa grudnog mesa. Sa druge strane, smanjuje se procenat masnoće u trupovima. To je veoma važan podatak za nutricioniste, posebno zato što je valin nedavno postao dostupan i kao komercijalni aditiv.

Projekat koji se bavi istraživanjem valina finansiran je od strane fondacije USPOULTRY, a konačne podatke i preciznije rezultate sa nestrpljenjem očekujemo.