question-markPitanje: Imam 150 koka nosilja i registrovano poljoprivredno gazdinstvo, ali ne ispunjavamo uslove za registraciju farme po pravilniku o veterinarsko-sanitarnim uslovima. Radi prodaje jaja potrebna mi je DEKLARACIJA ZA JAJA. Kakvi su uslovi da bi jaja sa poljoprivrednog gazdinstva mogla imati DEKLARACIJU i da li je možemo izdavati s obzirom na izloženo?

Odgovor: Da bi se jaja stavila u promet moraju da sadrže deklaraciju, kao i svi ostali proizvodi koji se nalaze u prometu, odnosno u našim prodavnicama. Podatke o tome šta treba da sadrži deklaracija možete naći na našem sajtu pod Zakonska regulativa/Pravilnici/Kvalitet mesa i jaja/Pravilnik o kvalitetu jaja i proizvoda od jaja. Obratite pažnju na članove 3, 24 i 27 u kojima se navodi šta deklaracija mora da sadrži.

Do Pravilnika možete doći direktno klikom na ovaj link.

S obzirom na to da nemate registrovanu farmu, da bi se jaja stavila u promet morate da imate potvrdu da su jaja slobodna od salmonele. Tu potvrdu nakon analize jaja  izdaje regionalni veterinarski institut. O načinu i dinamici dostavljanja uzoraka u Institut, ceni analiza, kao i daljem postupku morate se informisati kod nadležnog Instituta na teritoriji na kojoj živite.