Jaja u ishraniSlovenački stručnjaci tvrde da su višegodišnjom selekcijom uspeli da uzgoje rasu kokošaka koja nosi jaja sa veoma visokom koncentracijom holina. Ova “lekovita” jaja navodno usporavaju napredovanje Alchajmerove bolesti i demencije.

Analiza Hemijskog instituta u Ljubljani potvrdila je da konzumiranje jaja kokošaka “šentjernejske sorte” pomaže obolelima od Alchjamera i dementnim osobama.

“Jaje od te kokoške nazvali smo ‘holinček’ jer sadrži mnogo holina. To je materija važna za funkcionisanje ćelija, a suzbija nastanak rane demencije i Alchajmerove bolesti”, rekao je Stane Bregar iz udruženja “Gallus Bartolomaeus” koje promoviše uzgoj te kokošje vrste.

Zanimljivo je da je ta vrsta zapravo dobila naziv po petlu, što je jedinstven slučaj u svetu. Reč je o vrsti “šentjernejski petao” koja je po nekim podacima u krajevima oko mesta Šentjernej uzgajana još od vremena starih Kelta. Taj petao nalazi se i u grbu opštine. “Petao kog popularno zovemo bartolomejček bitan je činilac izvanrednog kvaliteta naših jaja”, tvrdi Bregar.

Naučno je utvrđeno da peteo, koji je lakši od ostalih sorti, “drži” jato od oko 15 kokošaka, 50 odsto više nego što je to slučaj s drugim vrstama. “Narodski rečeno, naš petao ima nešto veći libido od ostalih. Kvalitetu jaja pomaže i to što su naše kokoške na slobodnoj ispaši u čistoj prirodi”, rekao je Bregar.

Slovenački mediji navode da se razmišlja i o osnivanju “banke gena” kako bi se gen petla iz Šentjerneja očuvao za buduće generacije.

Autor: Hina