fleas comb credit amy murilloKokoške na ispustima imaju lepši život od  kokošaka iz komercijalnih farmi, kreću se po zelenoj travi, čeprkaju po prašini, kupaju se u njoj, što ih izlaže većem broju ektoparazita od onih koji postoje u većini komercijalnih živinarskih objekata.

Rad u najnovijem broju časopisa Journal of Medical Entomology Univerziteta u Kaliforniji, naučnici Amy C. Murillo i Bradley A. Mullens otkrivaju šta sve puzi po dvorišnim kokoškama. Ovi istraživači su analizirali 100 odraslih kokošaka iz 20 različitih dvorišta u južnoj Kaliforniji, i pregledali su kokoške – da li imaju ili nemaju ektoparazite.
Oni su pronašli mnogo veću raznolikost zaraženosti kokošaka ektoparazitima u dvorištima nego što je to slučaj u komercijalnim jatima.

Ektoparaziti su pronađeni na većini analiziranih jata (80%), a vaši su bile najčešće i najbrojnije. Šest različitih vrsta vaši pronađene su na kokoškama, a neki pojedinačni primerci su imali na stotine vaši. Buve su pronađene u samo 20 % jata. Najčešće zastupljene grinje su bile akarine (Ornithonyssus sylviarum) i crvena kokošija grinja – tekut (Dermanissus gallina ), ali i šugarac uzročnik ljuskavih nogu (Knemidocoptes mutans) je takođe pronađen.

Za živinu iz komercijalnih farmi se takođe zna da su zaražene sa nekoliko istih ektoparazita, ali ove ptice su uglavnom smeštene u “baterijskim kavezima” gde ne postoji kontakt ptice sa zemljom ili podlogom, koja predstavlja dobar supstrat za razvoj larve u procesu metamorfoze.

Pored toga, ovi kavezi nemaju manje pukotine gde bi se sakrili krpelji ili stenice u trenucima kada se ne hrane krvlju ptica. Na kraju, živina u komercijalnim jatima je uglavnom istog uzrasta i rase, što može uticati na vrstu parazita koja se na njima nalazi.

Rezultati ove studije ukazuju na to da neke od prednosti kokošaka na ispustima, kao što su udobnost i pristup otvorenom prostoru i travi, takođe povećavaju zaraženost ektoparazitima .
Prema rečima autora Murillo, mnogi od vlasnika kokošaka koje su učestvovali u ovom istraživanju su bili iznenađeni kada su saznali da njihove koke imaju ektoparazite, a gotovo niko od vlasnika nije edukovan o prevenciji protiv parazita.

Dalja istraživanja o ektoparazitima na dvorišnim kokoškama su neophodna da bi se razvile efikasne tehnike prevencije i lečenja. Ove kokoške mogu da imaju lep život u dvorištima, ali se ispostavilo da može prilično da ih „svrbi“.
Ceo članak “Različitost i rasprostranjenost ektoparazitima kokošaka na ispustima u Kaliforniji“ dostupan je na http://jme.okfordjournals.org/lookup/doi/10.1093/jme/tjv243.

Izvor: Poulty site, 13. Januar 2016.