Usklađivanje zakonske regulative sa zakonima Evropske unije, proizvođačima donosi dodatne troškove vezane za dobrobit životinja, bezebednost hrane i zaštitu životne sredine.

Nova istraživanja su pokazala da primena zakonske regulative Evropske unije povećava troškove proizvodnje jaja u proseku za 16%.  Ove podatke saopštio je Institut za ekonomska istraživanja univerziteta Wageningen u Holandiji. Većina tih troškova je uzrokovana priširenjem prostora za  kokoške na 750 cm2 podne površine u obogaćenim kavezima.

Zato P.L.M. van Horne i N. Bondt sa Wageningen univerziteta u svojoj studiji naglašavaju važnost uvoznih prelevmana i taksi kojima će zaštititi domaće proizvođače od uvoza jaja i proizvoda od jaja iz zemalja van EU.

Unutar EU, prosečna cena koštanja kilograma jaja iz obogaćenih kaveza u 2015. godini je iznosila 0,89 €, a kretala se od 0,83 € u Poljskoj do 0,97 € u Danskoj. Sa druge strane, cena koštanja (proizvodna cena) kilograma jaja u Ukrajini bila je niža od proseka EU za 24%, u SAD za 21%, Argentini za 15% i Indiji za 14%. Ukoliko bi se prelevmani u EU smanjili za 50%, jaja u prahu iz Ukrajine i SAD bila bi jeftinija od evropskog proseka. Zato je zemljama EU veoma važno da održe nivo svojih zaštitnih taksi, jer će u protivnom da se otvori mogućnost uvoza jaja u prahu po jeftinijoj ceni, što će direktno ugroziti njihove proizvođače.

Ovakve studije su veoma bitne jer ukazuju na to koliko zapravo košta to što evropski proizvođači moraju da vode računa o dobrobiti živine, zaštiti životne sredine i zdravstvenoj bezbednosti svojih proizvoda.