konzumacija jaja dijabetesNajnovije istraživanje sprovedeno u Australiji je pokazalo da ne postoji povećan riziki po zdravlje ukoliko se konzumira do 12 jaja nedeljno. Studija koja je trajala godinu dana pokazala je da jaja mogu biti sastavni deo ishrane ljudi, čak i onih koji pate od dijabetesa tipa 2 i onih koji imaju stanje pre-dijabetesa. Studija je objavljena u časopisu Amirican Journal of Clinical Nutrition i utvrđeno je da konzumacija do 12 jaja nedeljno ne utiče na osnovne  faktore rizika za srčana oboljenja – krvni pritisak, sadržaj šećera i holesterola u krvi.

U ovom istraživanju koje su sporeveli naučnici sa Instituta Boden u Sidneju, formirane su dve grupe dobrovoljaca,  pri čemu je jedna grupa bila u stadijume pre-dijabetesa, a druga grupa je imala dijabetes tipa 2. Obe grupe su dalje podeljene na podgrupe od kojih je jedna jela manje od dva jaja nedeljno, a druga 12 jaja nedeljno.  Istraživanje je trajalo 12 meseci. U tom periodu, članovi grupe su prvo  održavali svoju telesnu masu, zatim su gubili na težini, a potom su održavali telesnu masu na nivou koji su sami odabrali.

Rezultati su pokazali da konzumacija jaja nije uticala na povećanje faktora rizika za dijabetes ili za kardiovaskularna oboljenja kod grupe koja je jela 12 jaja nedeljno. Takođe, konzumacij jaja nije imala negativan uticaj na gubitak telesne mase.

Zaključak je bio da jaja mogu biti deo sastavni deo zdrave i dijetalne ishrane kod ljudi koji žele da izgube telesnu masu. Takođe konzumacija jaja ima malo uticaja na nivo lošeg holesterola (LDL) u krvi i pored toga što jaja kao namirnica sadrže relativno visok nivo holesterola. Sa druge strane,  jaja su važan izvor mikroelemenata i proteina koji mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje ljudi.

Izvor: Poultry World, Maj, 2018.