Transport pilića iz inkubatorske stanice do farme generalno nije veliki problem, jer pilići imaju dovoljno rezerve u sebi da prežive i do tri dana bez hrane. Ali, zar ne bi bilo bolje da se pilići izlegu u objektima, da odmah imaju pristup hrani i vodi i time u startu steknu prednost u odnosu na ostale? Na ovo pitanje odgovor daje inovativni X-Treck system iz Vencomatic-a. Sistem je postavljen u objektima u Holandiji i vlasnik objekata Kees Koolen objašnjava postupak leženja pilića: Objekti se moraju dan dva pre dolaska nasadnih jaja zagrejati na 38oC. Jaja se donose iz inkubatorske stanice 18. dana inkubacije. Umesto da se u inkubatoru presele u izvodionike i premeste u korpe za leženje, jaja se u lesama donose u zagrejan i pripremljen objekat. Lese se prebacuju na inovativni X-Track sistem koji ravnomerno raspoređuje lese po objektu preko posebno dizajniranih šina. Uz malo dodatnog opreza i adekvatnu temperaturu – posao je završen.

Gotovo svi posetioci ove farme, pa i iskusni živinari, veoma se čude kada vide jaja koju su spremna za izvođenje pilića stoje uspravno u lesama umesto da leže horizontalno postavljena u korpama. Vlasnik objašnjava da uspravan položaj jaja nimalo ne smeta izvođenju – naprotiv! Rezultati izvođenja pilića su čak i bolji. Stručnjaci iz Vencomatica objašnjavaju da je poenta u mikroklimatu oko jajeta, koji je bolji kad jaje stoji uspravno u lesama na šinama podignutim iznad poda. Tu je slobodna cirkulacija vazduha, CO2 i toplote, pa procenat izvođenja dostiže i do 97%.

Druga prednost je u tome što pilići odmah po izleganju mogu slobodno da se kreću i da traže hranu i vodu. Jaja se iz inkubatora donose 18. dana inkubacije i postavljaju na „šine“. 48 sati pre termina kada bi pilići došli iz inkubatorske stanice, već se čuje prvo pijukanje, a 24 sata pre nego što bi u redovnom postupku stigli na farmu – 80% pilića je izleženo, šeta se po objektu i suši se. Kroz nekoliko minuta već pronalaze hranu i vodu i počinju da jedu i piju 24 sata ranije u odnosu na momenat kada bi bili isporučeni jednodnevni pillići iz inkubatora. Ovako pilići u startu stiču prednost od jednog dana u odnosu na svoje „vršnjake“, što zadržavaju do kraja tova. Iako imaju u sebi rezerve energije za tri dana, pilići izleženi u objektu odmah počinju da jedu i time koriste višak energije za jačanje imunog sistema.

Ovaj sistem može se implementirati u objektima koji su potpuno zatvoreni i koji imaju dobar sistem ventilacije. Naravno da se odmah postavlja pitanje troškova, jer par dana treba grejati objekat na temperaturu od 38 stepeni. Izračunato je da su ti troškovi 1,5 euro centa po piletu, ali se oni nadoknađuju kroz to što je jeftinije i lakše transportovati jaja nego piliće, što je to bolje i za dobrobit životinja, a deo se kompenzuje i kroz zdravije i vitalnije piliće, čime se smanjuju troškovi veterinarskih usluga i lečenja.

Da li će ovi sistemi zaživeti , ostaje da se vidi, ali je svakako interesantno prikazati u kom pravcu idu inovacije u živinarstvu.

Photo: Bert Janssen

Izvor: www.worldpoultry.net Apr 16, 2014