egg-dayPodsećamo Vas da je 14. oktobra obeležen još jedan Svetski dan jaja. Ovaj praznik se u svetu  obeležava od 1996. godine, na inicijativu Međunarodnog odbora za jaja (International egg commission), svakog drugog petka u oktobru.

Već smo pisali o značaju jaja u ishrani ljudi, ali obeležavanje Međunarodnog dana jaja je dobar povod da ponovimo razloge zbog kojih je jaje zaslužilo svoj poseban dan u godini.

Jaje je jedna univerzalna namirnica i sastoji od ljuske, belanca (oko 70%) i žumanca (oko 30%). Jaje je bogat izvor proteina  i vitamina (D, B12 , A), kalcijuma, fosfora i selena. Jaja sadrže i važne mikroelemente kao što su cink, gvožđe i sumpor kao i visok nivo antioksidanasa. Zahvaljujući kalcijumu jaja pomažu u očuvanju zdravlja kostiju i zuba. Vitamin D je izuzetno važan u jačanju imuniteta i prevenciji raznih bolesti, a samo jedno jaje sadrži 20 posto dnevnih potreba za vitaminom D.

Jedno jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola, (od toga je 99% u žumancetu), ono ima relativno malo zasićenih masti (1,6 grama u žumancetu). Takođe jaje sadrži i lecitin koji suzbija dejstvo holesterola i pospešuje njegovu eliminaciju iz organizma. Belance uopšte ne sadrži holesterol, pa se smatra idealnim izvorom proteina.

Izvor: http://thinkegg.com/index.php/world-egg-day/

http://www.internationalegg.com/