miopatije grudnog mišićaPoremećaji u strukturi mišićnih vlakana i izgledu belog mesa brojlerskih pilića izražavaju se kroz sve češću pojavu tzv. „belih pruga“ (white stripping) koje se javljaju na mesu, odnosno „drvenog mesa“ (wooden breast) koje se može uočiti na grudima zaklanih pilića. Ovo je jedan od predstojećih izazova koje će stručnjaci i naučnici morati da reše u skoroj budućnosti. Profesor Massimiliano Petracci, sa Univerziteta Bolonja, prezentovao je najnovija dostignuća na ovu temu.

Sa genetskim progresom u proizvodnji živinskog mesa došlo je i do povećane pojave abnormalnosti na grudnom mesu koje dovode do toga da se trupovi odbacuju na liniji klanja i ne mogu se prodati kao meso prve klase. Bela prugavost se odlikuje pojavom paralelnih belih pruga koje se nalaze na mesu grudi i bataka. Pojava bele prugavosti u Italiji povećala se sa 3,1% (2012. godine) na 40,2% (2014. godine). Slično tome „drvenaste grudi“ pojavljuju se na belom mesu i prepoznaju se po pojavi tvrdih i svetlo obojenih polja na grudima, na kaudalnom delu filea. I ova pojava je u konstantnom porastu u Italiji.

white stripping

Najdrastičniji slučajevi javljaju se kod najkrupnijih hibrida, što dovodi u korelaciju masu tela i pojavu drvenastih grudi. Profesor Petracci naglašava da su bela prugavost i drvenaste grudi međusobno povezane pojave, s tim da se drvenaste grudi javljaju u kasnijim fazama tova. Obe abnormalnosti se javljaju zbog previše brzog porasta brojlerskih pilića. Jedini način za smanjenje ove pojave, po njemu, je da se smanji intenzitet porasta pilića. Pored genetike, to je moguće primenom restrikcije hrane ili smanjenjem sadržaja lizina u hrani. Takođe, usporavanjem porasta i tovom do manjih završnih telesnih masa moglo bi se doprineti sprečavanju pojave abnormalnosti na mesu.

U SAD se takođe velika pažnja posvećuje ovom problemu pa je National Chicken Council uložio 250.000 dolara u projkete za istraživanje i sprečavanje pojave miopatija kod pilića.

Izvor: World Poultry, jun, 2016.