jajaIstraživački tim iz Australije pokrenuo je projekat koji ima za cilj da se kreiraju jaja koja nemaju u sebi proteine koji izazivaju alergije kod ljudi. Da li je to genetski modifikovana hrana, možete saznati u tekstu koji sledi.

Ukoliko projekat bud uspešan, to može doneti značajno olakšanje pre svega roditeljima dece koja su alergična na jaja, ali i svima onima koji zbog alrgije ne mogu da prime vakcine u čijoj proizvodnji su korišćena jaja. Kod ljudi koji imaju jako izraženu alergiju, čak i tragovi belanca u hrani mogu da izazovu jaku alergijsku reakciju.

Britanski Savet za Industriju jaja (The British Egg Industry Council) preporučuje ženama da jedu jaja u toku trudnoće, jer su istraživanja pokazala da to može da pomogne da se kod deteta razvije tolerancija na jaja. Prema njihovim uputstvima, davanje male količine jaja bebama koje počinju da uzimaju čvrstu hranu, takođe može da pomogne u razvoju tolerancije.

Ipak, naučnici imaju i druge ideje. Projekat koji je započet u Australiji finansiraju Deakin Univerzitet iz Melburna i Australijska Nacionalna Naučna Agencija (CSIRO). U pitanju je trogodišnji projekat u toku kojeg će naučnici pokušati da „isključe“ četiri proteina iz jajeta koja su najodgovornija za alergije. Oni veruju da se iz takvih jaja mogu izleći kokoške koje će nositi hipoalergenska jaja.

Prof. Tim Doran, koji je rukovodilac projekta, kaže da će se koristiti tehnologija RNAi, koja je već korišćena na biljkama. „Mi nećemo proizvoditi genetski modifikovane kokoši, nego ćemo modifikovati protein unutar belanceta da bi smo proizveli kokoške koje nose jaja koja ne izazivaju alergije“ – kaže profesor Doran.

Istraživanje će trajati tri godine, a proizvodnja hipoalergenskih vakcina očekuje se za pet godina.

Izvor: Farmers Weekly