Nemački parlament je odbio predlog da se uvede zabrana ubijanja muških pilića lake linije i umesto toga ostao je pri stavu da se ova zabrana uvede kada se nađe rešenje koje će biti komercijalno prihvatljivo.

Ministarstvo poljoprivrede Nemačke je izdvojilo 3 miliona eura za istraživanja koja bi omogućila seksiranje pilića in ovo, odnosno određivanje pola embriona dok je još u jajetu, sa željom da se sa ubijanjem pilića prestane do 2017. godine.

Međutim, stranka zelenih je predložila da zabrana stupi na snagu odmah, a da se predvidi prelazni period. Ovaj zahtev je odbijen, jer su ostali smatrali da će to biti štetno za domaće proizvođače koji nemaju način da ovakve propise sprovedu u delo. Prestanak ubijanja muških pilića, kao metode neprimerene savremnoj poljoprivrednoj proizvodnji, primarni je interes i samih proizvođača jer ni oni se ne slažu sa ovakvim postupcima. Svi zajedno, i proizvođači i grupe koje se zalažu za dobrobit i zaštitu životinja, imaju primarni interes da se što pre nađe prihvatljiva metoda za određivanje pola embriona. Svi se nadaju da će nučnici u dogledno vreme izaći sa prihvatljivim rešenjem, a do tada će ova surova praksa morati da se nastavi.