pile debikiranjeNemačka je odlučila da zaustavi sečenje kljunova kod  živine, kako bi pokušali da poboljšaju dobrobit ovih ptica. Kao ključna komponenta ove inicijative o poboljšanju dobrobiti životinja pod frazom “Pitanje stava”, je nedavno potpisan sporazum između Saveznog ministra poljoprivrede Kristijana Šmita i živinarske industrije, da se postepeno ukine sečenje kljunova kod koka nosilja i ćuraka.

Prema ovom sporazumu živinarska industrija mora da prestane sa sečenjem kljunova  kod koka nosilja u ekspoataciji od 1. avgusta 2016. i kod kokica u odgoju od 1. januara 2017.

Potpisnici ovog sporazuma o poboljšanju dobrobiti životinja su Centralno Udruženje nemačke živinarske industrije, Udruženje nemačkih proizvođača jaja i Udruženje nemačkih proizvođača ćuraka.

Gospodin Schmidt je veoma  zadovoljan ovim sporazumom i istakao je sledeće: “Mi u Nemačkoj smo na pravom putu da postanemo EU pioniri u poboljšanju dobrobiti životinja. Već odavno je bilo vreme da se postigne ovakav jedan sporazum koji je veoma ambiciozan, u poređenju sa drugim poznatim inicijativama. Ovo nije samo uspeh na putu ka poboljšanoj dobrobiti životinja, već takođe pokazuje da se može mnogo postići sa dobrovoljnim angažovanjem”.

“Naš moto mora da ostane pričati jedni sa drugima, a ne jedni o drugima, i raditi zajedno na razvoju praktičnih rešenja, bolje nego postavljati nerealne ciljeve.”

“Moj cilj je da se poboljša dobrobit životinja na farmama. Ovim sporazumom, ponovo smo dosta napredovali po ovom pitanju.”

Iz ovog stava vidi se da Nemačka i dalje ostaje jedan od pionira u borbi za dobrobit živine i jedna od vodećih zemalja kada je u pitanju zakonska regulativa i brzina primene propisa o doborobiti životinja.

Izvor. The Poultry Site, 15.07.2015.

http://www.thepoultrysite.com/poultrynews/35422/german-poultry-associations-commit-to-stopping-beak-cutting/