Od 25. novembra 2017. godine proizvođači free range jaja u Evropi, u slučaju izbijanja epidemije ptičijeg gripa, moći će da drže kokoši u zatvorenom prostoru do 16 nedelja.
Nove promene u Uredbi EU će omogućiti proizvođačima free range jaja da drže kokoši nosilje u zatvorenom prostoru do 16 nedelja a da pri tom jaja budu označena kao jaja iz free range sistema (oznaka na jajetu broj –  1).

Po Uredbi od 2008. godine,proizvođači jaja mogu da prodaju jaja pod oznakom da su iz free range sistema, samo ukoliko se kokoši nosilje ne drže u objektu više od 12 nedelja. Međutim, u slučaju prošlogodišnjeg izbijanja ptičjeg gripa, odstupanje od 12 nedelja držanja u objektu je smatrano prekratko.

Sa verovatnoćom daljih izbijanja ptičjeg gripa u budućnosti, Evropska komisija je donela odluku o produženju odstupanja, nakon detaljne konsultacije s industrijom.
Nova pravila takođe razjašnjavaju da se ovo odstupanje primenjuje na nivou jata, a ne po regionima ili poljoprivrednim gazdinstvima. To omogućava poljoprivrednim gazdinstvima da se jaja iz svakog pojedinačnog jata mogu označiti kao jaja iz free range sistema, tokom celog 16-nedeljnog perioda zabrane držanja na ispustu.

U EU trenutno ima oko 390 miliona kokošaka, od čega se oko 54 miliona (14%) drži u free range sistemima (14%). Tako da ova nova olakšica je najbolje prihvaćena u zemljama koje imaju najveći procenat kokoši nosilja u free range sistemima. U Velikoj Britaniji se oko 50% kokoši drži na ispustu, Irskoj 40%, Austriji 21%, Francuskoj 16%, Nemačkoj 17% i Holandiji 15%.

Udruženje proizvođača free range jaja iz Velike Britanije se nadaju produžetku do 20 nedelja.
Geri Ford, glavni savetnik za živinu u Nacionalnoj uniji poljoprivrednika Velike Britanije, rekao je: “Iako 16 nedelja nije dovoljno, to je ipak značajan pomak napred i pozdravljamo veću fleksibilnost u EU”.

Izvor: https://ec.europa.eu/info/news/new-rules-extend-marketing-standards-free-range-eggs-hit-avian-flu-restrictions_en; Poultry world, 24.11.2017. godine.