Određivanje pola embriona pre leženja i dalje je jedan od najvećih izazova u živinarskoj proizvodnji. Sve više se na tržištu pojavljuju kompanije koje najavljuju novu opremu koja bi omogućila  seksiranje pilećih embriona u prvim danima inkubacije. Do sada su razvijene razne tehnologije seksiranja u Nemačkoj, Izraelu, Kanadi i Holandiji, a koja će prva stići na tržište, videćemo. U nastavku navodimo pet kompanija od kojih se očekuje da će prve komercijalizovati svoje nove tehnologije.

1: EIn Ovo – Otkrivanje biomarkera (https://project.inovo.nl/)

Lokacija: Holandija

Primena testa 9. dana inkubacije.

Kako funkcioniše: Uzorak se uzima iz jajeta iglom, a zatim se testira na prisustvo i koncentraciju prirodnih biomarkera. Na ovaj način se određuje oplođenost jajeta kao i pol.
Firma: Univerzitet Leiden, koji su osnovali Vil Stutterheim i Vouter Bruins 2013. godine.

Faza komercijalizacije: skaliranje.

Očekivano: Datum komercijalizacije još nije objavljen.

  1. EggXYt – genetska promena (https://vvv.eggkit.com/)

Lokacija: Izrael

Primena testa na dan leženja.

Kako funkcioniše: Geni kokoške su modifikovani tako da se muška jaja snesu sa bio-luminescentnim markerom, koji se detektuje posle postavljanja optičkim skenerom.

Firma: EggXYt osnovan sredinom 2016. godine od strane izvršnog direktora Iehude Elrama i dr Dani Offena, profesora i šefa odeljenja za neurologiju na Medicinskoj školi Univerziteta Tel-Aviv u Izraelu.

Faza komercijalizacije: U ovom trenutku nema odgovora.

Očekivano: Datum komercijalizacije još nije objavljen.

Tačnost metode: 100%

  1. SELEGGT – Endokrini testovi (https://seleggt.de)

Lokacija: Nemačka

Primena testa 9. dana inkubacije.

Kako funkcioniše: Inkubirana jaja se testiraju devetog dana da bi videli da li je embrion prisutan. Ukoliko je prisutan, minimalna količina alantoisne tečnosti se ekstrahuje iz oplođenih jaja koristeći finu iglu (pre nego što embrion može da oseti bilo kakav bol) i stavi na patentirani marker na spoljašnjem delu jajeta. Promena boje pokazuje da li je embrion muški ili ženski.

Firma: Osnovano u martu 2017. godine kao zajedničko ulaganje REVE Grupe i Holandske kompanije za inkubacionu tehnologiju HatchTech, u saradnji sa Univerzitetom u Leipzigu. Faza komercijalizacije: Rad na prototipu 3.0, koji još nije dovoljno brz za velike inkubatorske stanice.
Faza komercijalizacije: U ovom trenutku nema odgovora.

Očekivano: Datum komercijalizacije još nije objavljen.

Tačnost: 97%

Cena po jajetu: Jedan do tri evro centa.

  1. Spektroskopija – Analiza signala fluorescencije (www.tu-dresden.de)

Lokacija: Nemačka

Primena testa 3. dana inkubacije.

Kako funkcioniše: Analiza fluorescentnih signala od embrionalnih krvnih sudova direktno u jajetu. Posude se osvetljavaju kroz netaknutu ljusku jajeta, koristeći infracrveni laser ​​i mereno je povratno zračenje. Specifična traka fluorescencije – na 910nm – nalazi se samo u krvi muških pilića.

Pozadina: Tim koji su vodili Roberta Galli i Gerald Steiner na Dresden Tehnološkom univerzitetu.

Faza komercijalizacije: U ovom trenutku nema odgovora.

Očekivano: 2018. godine

Tačnost: Nema podataka.

Brzina: Sekund po jajetu.

Cena po jajetu: Nema podataka.

 Hypereye – hiperspektralna slika

Lokacija: Kanada

Primena testa- na dan leženja.

Kako funkcioniše: Jaja se skeniraju pomoću hiperspektralnog slikanja, procesa koji prikuplja podatke o objektu preko elektromagnetnog spektra i upoređuje ovaj jedinstveni “otisak prsta” (kroz složeni softver za matematičku analizu) datim atributima, u ovom slučaju, da li je jaje oplođeno ili ne i da li sadrži muški ili ženski embrion.

Firma: Razvijen od strane dr Majkla Ngadi, Odeljenja za biorescentno inženjerstvo na McGill univerzitetu u Montrealu, Kvebek, sa finansijama za istraživanje i razvoj i komercijalizaciju koju je pružio Savet za poultričku industriju Ontario, Poljoprivredni farmeri iz Ontarija i istraživački institut pod nazivom Livestock Research Innovation Corporation.

Faza komercijalizacije: Prototipovi se trenutno testiraju u inkubatorskim stanicama u Ontariju
Datum komercijalizacije / lansiranja proizvoda: 2018. ili 2019. godina

Brzina: 30 000 do 50 000 jaja na sat.

Tačnost: 95 do 99%.

Cena po jajetu: Oko 5 centi (CAD).

 

Izvor: Poultry world, jun 2018.