omega-3 piletinaU Britanskom supermarketu Waitrose prodaje se pileće meso obogaćemo omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 piletinu proizvodi Moy Park, jedna od najvećih kompanija za proizvodnju pilećeg mesa u Evropi koja je deo brazilskog giganta JBS. Obogaćena piletina se proizvodi na velikom broju porodičnih farmi u Severnoj Irskoj.

Piliće meso je obogaćeno omega-3 masnim kiselinama na taj način što se u ishranu pilića dodaju alge. Alge pripadaju porodici vodenih biljaka koje obuhvata morske trave i alge, a koje su prirodno bogate omega-3 masnim kiselinama.

Supermarket Waitrose poručuje da se piletina koju prodaju proizvodi po visokim standardima tehnologije i zaštite životne sredine.  Ovakav način držanja pilića uključuje mnogo prirodnog svetla i više prostora po jednoj ptici nego što je slučaj u klasičnim sistemima za prizvodnju brojlera. Takođe kompanije Moy Park i Waitrose ukazuju da je ukus i izgled omega-3 piletine isti kao kod pilića hranjenih konvencionalnom hranom za brojlere. Takođe, ne postoji razlika u procesu proizvodnje. Jednina razlika je u tome što omega-3 pilići jedu hranu obogaćenu masnim kiselinama.

Omega 3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline. Esencijalne znači da organizam ne može da ih sintetiše, već se moraju uneti hranom. Ove masne kiseline snižavaju povišeni krvni pritisak, snižavaju povišen nivo triglicerida čime učestvuju u sprečavanju nastanaka i razvoja ateroskleroze. Pomažu da se održi normalan rad srca, mozga i funkcija vida. Prema kompaniji Waitrose, optimalan dnevni unos je 250 mg omega-3 masnih kiselina, kao deo zdrave i uravnotežene ishrane.

Nutricionista kompanije Waitrose dr Džoan Lunn, dodaje:” Ovakvo pileće meso je stvarno korisno za naše potrošače, jer kao što znamo, nekada je ljudima teško da unesu dovoljno omega-3 masnih kiselina iz drugih izvora hrane, naročito ako niste ljubitelj ribe”.

Svakako ljudi mogu da uzimaju omega-3 masne kiseline na dva načina. Prvi način je ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama (riba, orasi, alge, biljna ulja, spanać, kelj…), a drugi način je korišćenje suplemenata – dodataka ishrani.

 

Izvor: Poultry World,  oktobar 2016.