opasnost pticiji gripSezona ptičijeg gripa je blizu! Iako opasnost od ptičijeg gripa nikada ne prestaje, sada nam se pribiližava sezona u kojoj je pojačan migracija ptica selica i opasnost od zaraze avijarnom influencom se značajno povećava!

Novi slučaj infekcije ptičijim gripom u Rusiji izaziva posebnu zabrinutost. Zvanično je potvrđeno prisustvo visoko patogenog soja H5N2 na farmi kapaciteta 500.000 nosilja.  Virus pripada soju H5 koji je bio odogovoran i za proboj gripa u Aziji, Africi i Evropi od 2014. godine. U Rusiji je samo ove godine bilo 67 slučajeva detekcije virusa soja H5.

Vlasti u Velikoj Britaniji su posebno zabrinute jer migratorni putevi divljih ptica vode preko severnog dela Britanije, kao i čitavog dela severne Evrope, što ih čini oblastima posebnog rizika.

S obzirom na to da sezona ptičijeg gripa približava, sada je poravo vreme da se pripremite i da pažljivo PREISPITATE mere biosigurnosti na farmi. Uočite sve rizike koje imate na farmi i striktno poštujte pravila biosigurnosti! Iako je prošpla godina u Evropi bila relativno mirna kada je u pitanju ptičiji grip, to ne znači da će tako biti i ove godine, pa još jednom napominjemo da je sad pravi momenta za oprez i podizanje mera biosigurnosti na maksimum.