Velika Britanija i Francuska potvrdile su da je određena količina takvih jaja ušla na njihovo tržište, a Belgija se našla na udaru kritika zbog prikrivanja skandala iako je još u junu znala da je u jajima prisutan fipronil, potencijalno opasna supstanca, prenosi AFP. U celosti prenosima tekst objavljen  u sredstvima informisanja koji je vezan za najnoviji skandal sa jajima na tržištu EU.

Francuska vlada saopštila je da je u dve prehrambene fabrike u centralnom i zapadnom delu zemlje pronađeno 13 tovara jaja iz Holandije koja su kontaminirana fipronilom.

Supermarketi u Nemačkoj, Holandiji i Belgiji povukli su milione jaja od kada je Belgija poslala prvo obaveštenje Evropskoj komisiji 20. jula.

Evropska komisija je saopštila da su jaja na koja se sumnja da su zatrovana distribuirana u Francusku i Veliku Britaniju preko Nemačke.

“Sada je na Švedskoj, Švajcarskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji da nastave provere, jer se ovim jajima može ući u trag”, rekla je portparolka EK Ana-Kaisa Itkonen.

Pretpostavlja se da je holandska kompanija “Čikfrend” koristila otrovni insekticid kako bi tretirala parazite kod pilića.

Svetska zdravstvena organizacija u smatra fipronil umereno toksičnim, a strogo je zabranjen kod životinja namenjenoj ljudskoj prehrani.

Kriza se sa Holandije, Francuske i Velike Britanije i Belgije proširila na Nemačku, Švajcarsku i Švedsku.

“Broj jaja je vrlo ograničen (21.000) i opasnost za javno zdravlje je vrlo mala, ali hitno istražujemo raspodelu tih jaja u Velikoj Britaniji“, precizirala je u ponedeljak britanska agencija za bezbednost hrane.

Belgijski parlament sazvao je vanrednu sednicu zbog zakasnele reakcije na pojavu kontaminiranih jaja, a Evropska komisija priznaje da joj nisu poznate stvarne razmere problema.

Zvaničnici su u sredu pozvali u parlament ministra poljoprivrede Denisa Dakarmea i ministarku zdravlja Megi de Blok kako bi od njih zatražili objašnjenje zašto je vlastima trebalo više od mesec dana da upozore javnost na potencijalno toksična jaja, piše informativni portal EUobserver.

Nemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit izjavio je da je kriminalna aktivnost uzrok kontaminacije miliona jaja sa potencijalno štetnim insekticidom fipronil.

“To je kriminal, to je vrlo jasno”, rekao je Šmit za nemačku televizijsku stanicu ARD, ne iznoseći nikakve dodatne detalje, prenosi agencija Rojters. Šmit je rekao da od sada više neće biti kontaminiranih jaja u prodavnicama u Nemačkoj.

Svetska zdravstvena organizacija smatra da je fipronil umereno toksičan, ali dodaje da velike doze mogu prouzrokovati oštećenje organa.

Holandske i belgijske vlasti su navele da insekticid potiče od snabdevača proizvoda za čišćenje u Holandiji. Fipronil je sredstvo za suzbijanje buva, krpelja i vaši, ali se ne sme primjenjivati na životinjama koje se koriste u prehrani ljudi.

Pojedini supermarketi su u julu uklonili jaja iz frižidera, ali su druge zemlje Evropske unije o kontaminaciji obaveštene tek krajem tog meseca.

Jaja su kontaminirana fipronilom na tri poljoprivredna zemljišta u Holandiji, te u Nemačkoj. U međuvremenu su s polica supermarketa u Holandiji uklonjeni milioni kontaminiranih jaja, napominje EUobserver.

U Holandiji je u sklopu preventivnih mera već usmrćeno između 300 i 350 hiljada kokošaka.

IZVOR: JUTARNJI LIST, TANJUG