pilece meso hormoniNa tržištu mnogih zemalja stavljaju se oznake na prehrambene proizvode, pa i meso, koje treba da obaveste potrošače o nekim posebnim karakteristikama tih proizvoda. Posebno su aktuelne oznake koje idu u prilog zdravstvenoj bezbednosti hrane jer su potrošači sve probirljiviji kada posumnjaju da su neke namirnice rizične za njihovo zdravlje.

Kada je u pitanju živinsko meso, postavlja se pitanje da li je meso koje nosi oznaku „proizvedeno bez hormona“ zdravije od mesa koje tu oznaku nema? Ovo je veoma zbunilo američke potrošače, a Asocijacija američkih stručnjaka za patologiju ptica (AAAP) objavila je da se u odgoju živine hormoni apsolutno ne koriste, te da razlike nema. Naime, iako su neki proizvođači stavili oznaku „proizvedeno bez hormona“, njihov proizvod se ne razlikuje od živinskog mesa koje tu oznaku ne nosi.

Savremena živinarska industrija, ne samo u SAD nego i u Evropi i Srbiji, nikada nije koristila hormone da bi pospešila rast brojlera i ćuraka, niti je koristila hormone kod komercijalnih nosilja za proiozvodnju jaja. Veoma je važno da se potrošači edukuju u vezi ove problematike jer mnogi i dalje žive u uverenju da su industrijski proizvedeni pillići puni hormona.

Zbog toga se trudimo da ovakvim tekstovima informišemo potrošače u Srbiji da se hormoni u živinarstvu ne koriste i da je sa tog aspekta meso bezbedno za upotrebu.