Header image alt text

Živinarstvo.com

Arhiva – proizvodnja jaja

U svetu proizvedeno prvo jaja koje ima neutralan karbonski otisak (carbon footprint)

Uporedo sa porastom zabrinutosti zbog klimatskih promena, raste i priznanje farmerima koji uspevaju da proizvode svoje proizvode sa veoma niskim stepenom uticaja na životnu sredinu. Tako je u Bonu prošle nedelje objavljeno da je jedan holandski farmer uspeo da proizvede jaje koje ima neutralan karbonski otisak,...Read More »


Nove olakšice za proizvođače free range jaja u Evropi

Od 25. novembra 2017. godine proizvođači free range jaja u Evropi, u slučaju izbijanja epidemije ptičijeg gripa, moći će da drže kokoši u zatvorenom prostoru do 16 nedelja.
Nove promene u Uredbi EU će omogućiti proizvođačima free range jaja da drže kokoši nosilje u zatvorenom prostoru...Read More »


Kompanija Nestle otkupljivaće samo jaja koja su proizvedena van kaveznih sistema

Kompanija Nestle je 2. novembra ove godine donela odluku da u svojoj proizvodnji više ne koristi jaja koja potiču iz kaveznih sistema. Ovaj cilj je za Evropu i SAD postavljen do 2020. godine, a za ostala tržišta do 2025. godine. To se odnosi na jaja koja...Read More »


Koliko košta usklađivanje sa zakonima Evropske unije

Usklađivanje zakonske regulative sa zakonima Evropske unije, proizvođačima donosi dodatne troškove vezane za dobrobit životinja, bezebednost hrane i zaštitu životne sredine.

Nova istraživanja su pokazala da primena zakonske regulative Evropske unije povećava troškove proizvodnje jaja u proseku za 16%.  Ove podatke saopštio je Institut za ekonomska istraživanja...Read More »


Minut za živinarstvo- popunjavanjem upitnika doprinosite razvoju živinarstva

Poštovani čitaoci i korisnici portala,

molimo Vas da uzmete aktivno učešće u istraživanju koje sprovodimo. Ono je veoma važno za nas kao učesnike u projektima koji imaju za cilj da unaprede živinarsku proizvodnju i dobrobit živine. Upitnik mogu popuniti i članovi Vaše porodice, kolege i saradnici…

Pred Vama je upitnik čijim popunjavanjem...Read More »


Istraživanja na polju oštećenja grudne kosti kod kokoši nosilja

Na našoj stranici već smo pisali o ozbiljnosti deformacije grudne kosti kod kokoši nosilja gajenih u kaveznim  i avijarnim sistemima. U nastavku vam donosimo članak iz časopisa Poultry World gde nas vodeći istraživači iz Evrope i sveta, na čelu sa prof.dr Mike Toscanom sa Univerziteta u...Read More »


LIDL u Portugaliji prestaje da prodaje jaja od kokoši iz kaveznih sistema dok TESCO produžava prodaju jaja iz kaveza u zemljama centralne Evrope do 2025. godine.

Lidl Portugalija je objavio da je će prvi maloprodajni lanac u Portugalu da prekine prodaju konzumnih jaja od kokoši koje se uzgajaju u obogaćenim kavezima. Da se podsetimo da je u Portugaliji kao i ostalim državama EU, prema direktivi  Evropske unije 1999/74/EC od 1. januara 2012. koja...Read More »


Panika u Evropi zbog skandala s jajima

Velika Britanija i Francuska potvrdile su da je određena količina takvih jaja ušla na njihovo tržište, a Belgija se našla na udaru kritika zbog prikrivanja skandala iako je još u junu znala da je u jajima prisutan fipronil, potencijalno opasna supstanca, prenosi AFP. U celosti prenosima tekst...Read More »


Neizvesna sudbina evropskih jaja sa ispusta

Epidemija ptičjeg gripa širom Evrope dovela je do toga da se mnoga jata živine drže trenutno u zatvorenom prostoru. Nekoliko evropskih organizacija za proizvodnju jaja pozvala su Evropsku komisiju da pod hitno pregleda sadašnje pravilnike o uslovima  koliko živinska jata mogu da se čuvaju u zatvorenom...Read More »


Okruženje u ranoj fazi odgoja kokica nosilja značajno utiče na njihovo kasnije ponašanje ispustima

Životna sredina, odnosno okruženje u kojem se odgajaju kokoši nosilje u ranoj fazi života, može da utiče na njihovo ponašanje kada jednog dana budu puštene na ispuste. Pošto prelazak iz objekata na ispuste može biti veoma stresan, grupa australijskih istraživača se posvetila ispitivanju ove problematike i...Read More »


Jaja iz avijarnih sistema nepoželjna u supermarketima?

U poslednjih mesec dana, vesti koje su stigle iz SAD i Velike Britanije bacaju novo svetlo na problem dobrobiti kokoši nosilja i na proizvodnju konzumnih jaja. Naime, u obe zemlje došlo je do naglih promena u odnosu trgovaca prema konzumnim jajima proizvedenim u avijarnima...Read More »


Oštećenje grudne kosti kod koka nosilja

nedebikirane nosilje

Prema direktivi  Evropske unije 1999/74/EC od 1. januara 2012., koja definiše dobrobit živine,  zabranjeno je uzgajati kokoške nosilje u klasičnim  konvencionalnim kavezima  u svim državama EU. Naši proizvođači jaja od 31. decembra 2020. godine neće smeti uzgajati koke nosilje u klasičnim konvencionalim kavezima.

Direktiva...Read More »


Međunarodni dan jaja obeležen je po 21. put

Podsećamo Vas da je 14. oktobra obeležen još jedan Svetski dan jaja. Ovaj praznik se u svetu  obeležava od 1996. godine, na inicijativu Međunarodnog odbora za jaja (International egg commission), svakog drugog petka u oktobru.

Već smo pisali o značaju jaja u ishrani ljudi,...Read More »


Da li su kokoške u obogaćenim kavezima pod većim stresom?

Hy line

Kokoške koje se gaje u obogaćenim kaveznim sistema su pod većim stresom od kokošaka gajenih u klasičnim konvencionalnim kavezima – objaveljeno je u jednoj studiji iz Misisipija i Teksasa A & M Univerziteta.

U ovim istraživanjima naučnici su gajili jednu grupu 20-nedeljnih kokica...Read More »


Jaja sa visokim sadržajem holina

Jaja u ishrani

Slovenački stručnjaci tvrde da su višegodišnjom selekcijom uspeli da uzgoje rasu kokošaka koja nosi jaja sa veoma visokom koncentracijom holina. Ova “lekovita” jaja navodno usporavaju napredovanje Alchajmerove bolesti i demencije.

Analiza Hemijskog instituta u Ljubljani potvrdila je da konzumiranje jaja kokošaka “šentjernejske sorte”...Read More »


Prelazak na nove sisteme držanja koka nosilja – primer iz Kanade

furnished-cages-brown

Kanadski farmeri uveliko se spremaju za promenu načina držanja kokoši nosilja koja se odnosi na prelazak sa kaveznih sistema na alternativne sisteme držanja. U Kanadi se to radi organizovano, planski i uz veliko učešće organizacije Egg Farmers of Canda (EFC) koja predstavlja najveće udruženje...Read More »


Kako se ponašaju nedebikirane kokoške na komercijalnoj farmi?

U severnoj Evropi počela je trka sa vremenom oko toga kako će se ponašati komercijalne kokoši nosilje kada bude stupila na snagu zabrana skraćivanja kljunova, odnosno debikiranja. Zbog toga su sva iskustva sa komercijalnih farmi veoma dobrodošla, jer niko nije siguran kako će se nedebikirane...Read More »


Da li će u budućnosti roboti sakupljati jaja?

Kokoši većinu jaja legu u gnezda, ali neka od njih završe i na prostirci. Zbog toga se ona moraju ručno sakupljati što je naporno i oduzima vreme. Kao potencijalno rešenje naučnici sa Univerziteta Wageningen u Holandiji vide robota koji može slobodno da...Read More »


U Nemačkoj kokoška snela jaje mase 209 grama

209 jaje

Ingrid i Ginter Majn nemački farmeri iz Donje Saksonije drže  kokošake iz hobija i ljubavi prema ovim životinjama. Ove godine njihova kokoška je snela jaje teško 209 grama.  Prirodnjački muzej u mestu Braunšvajg želi da ovo jaje bude deo njihove izložbene postavke.

U...Read More »


Nemački parlament odbio je predlog da se zabrani ubijanje muških pilića lake linije

Nemački parlament je odbio predlog da se uvede zabrana ubijanja muških pilića lake linije i umesto toga ostao je pri stavu da se ova zabrana uvede kada se nađe rešenje koje će biti komercijalno prihvatljivo.

Ministarstvo poljoprivrede Nemačke je izdvojilo 3...Read More »


Kokoške na ispustima zaraženije parazitima od kokošaka iz komercijalnih farmi

Kokoške na ispustima imaju lepši život od  kokošaka iz komercijalnih farmi, kreću se po zelenoj travi, čeprkaju po prašini, kupaju se u njoj, što ih izlaže većem broju ektoparazita od onih koji postoje u većini komercijalnih živinarskih objekata.

Rad u najnovijem...Read More »


Kvalitet jaja iz organske i konvencionalne proizvodnje

Na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku 11. decembra održan je skup pod nazivom “Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane”. Na ovom skupu učestvovali su i profesori sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, pa Vam ukratko predstavljamo njihov rad.

Prof. dr Mirjana Đukić Stojčić...Read More »


Obeležavanje jaja

Prema direktivi  Evropske unije (1999/74/EC) od 1. januara 2012. godine u svim državama EU ne smeju se uzgajati koke nosilje u klasičnim konvencionalim kavezima. Kao alternativa se nude obogaćeni kavezi i  alternativni sistemi gajenja (podni sistem, avijarni sistem, podni sistem sa ispustom (free range)...Read More »


Fizičke karakteristike i hemijski sastav jaja prepelice

Jaje prepelice je sferoidno po obliku i karakteriše se različitom obojenošću, krećući se od tamnomrke do plave sa belim ili plavim tačkicama. Pigmenti ljuske jajeta su ooporfirin i biliverdin koji počnu da se deponuju na ljusci približno 3,5 časa pre nošenja. Svaka pojedinačna prepelica...Read More »


Nemačko udruženje živinara odlučilo da zaustavi sečenje kljunova

pile debikiranje

Nemačka je odlučila da zaustavi sečenje kljunova kod  živine, kako bi pokušali da poboljšaju dobrobit ovih ptica. Kao ključna komponenta ove inicijative o poboljšanju dobrobiti životinja pod frazom “Pitanje stava”, je nedavno potpisan sporazum između Saveznog ministra poljoprivrede Kristijana Šmita i živinarske industrije, da...Read More »


Uticaj ishrane na kvalitet konzumnih jaja

Jaja u ishrani

 Kvalitet jaja za konzum spada u problematiku koja je podjednako interesantna i za proizvođače i za potrošače. Proizvođači su zainteresovani pre svega za što veću masu jaja i što bolji kvalitet ljuske, jer im se to direktno odražava na finansijski uspeh proizvodnje. S druge strane...Read More »


Ptičiji grip omogućio prvi izvoz jaja iz Evrope u SAD u poslednjih nekoliko decenija

jaja

Na tržištu jaja u EU može doći do poremećaja, upozoravaju ekonomisti i trgovci, jer SAD traži dodatno snabdevanje svog tržišta zbog velike štete od ptičijeg gripa. Oni su od januara ove godine izgubili oko 35 miliona nosilja usled ptičijeg gripa, što čini oko 10%...Read More »


Naučnici pokušavaju da stvore jaje bez alergena

jaja

Istraživački tim iz Australije pokrenuo je projekat koji ima za cilj da se kreiraju jaja koja nemaju u sebi proteine koji izazivaju alergije kod ljudi. Da li je to genetski modifikovana hrana, možete saznati u tekstu koji sledi.

Ukoliko projekat bud uspešan, to može...Read More »


Efekti obogaćenja životne sredine i debikiranja kljuna na kljucanje perja kod koka nosilja u odgoju

U jednom istraživanju australijskih naučnika došlo se do zaključka da debikiranje kljuna kod mladih koka u odgoju smanjuje pojavu kljucanja perja u eksploataciji. Nedavno objavljen rad naučnika iz Australije prikazuje rezultate istraživanja efekta obogaćenja životne sredine i debikiranja kljunova u odgoju na ponašanje i...Read More »


Trend živinarske proizvodnje u Evropi i Svetu

Evropa je jedini region sveta gde se pad u ljudskoj populaciji javlja od 2000. godine i očekuje se da će taj trend da se nastavi. Dok je predviđeno povećanje ljudske populacije za sve ostale regione sveta, dugoročna slika za Evropu ukazuje na opadanje broja...Read More »


Efekat slatke zelene paprike na boju žumanca i proizvodne rezultate

Dry_Green_Pepper.jpg_220x220

Novo istraživanje sprovedeno u Brazilu pokazuje značajan efekat slatke zelene paprike koja se dodaje u ishrani koka nosilja, na boju žumanceta i proizvodne rezultate. Dodavanje slatke zelene paprike (SZP) u ishrani koka nosilja značajno utiče na tamniju boju žumanceta i može biti korisno za...Read More »


Da li su organski proizvodi zdraviji?

organska hrana zdravija ili ne

Prošle nedelje u dnevnoj štampi pojavila su se dva teksta koja se odnose na kvalitet živinskog mesa i jaja iz organske proizvodnje. Reagujući na ove tekstove, donosimo nekoliko objašnjenja koja se odnose na kvalitet organski proizvedenih živinskih proizvoda, kao i najčešće zablude koje se vezuju...Read More »


Živinsko meso i jaja kao funkcionalna hrana

Funkcionalna hrana je prema definiciji ona koja sadrži aktivne komponente koje imaju pozitivan efekat na fiziološke procese u organizmu i imaju blagotvorno dejstvo na ljudsko zdravlje. Ona mora imati povećan sadržaj nekih materija  koje pozitivno utiču na zdravlje ljudi, a ako ih prirodno ne...Read More »


Horizontalno prenošenje Salmonele Enteritidis kod kokoši nosilja u konvencionalnim i obogaćenimm kavezima

U jednoj američkoj studiji postavljeno je pitanje da li postoji uticaj sistema držanja na transmisiju infekcije Salmonelom Enteritidis kod kokoši nosilja. Većina infekcija koje su izazvane salmonelom kod ljudi, zapravo potiče od kontaminiranih jaja, tako da su komercijalna jata kokoši nosilja identifikovana kao najveći epidemiološki...Read More »


Efekat lista mente u ishrani nosilja

Novija istraživanja su utvrdila da postoji značajan efekat sušenih listova mente koji se dodaju u hranu kokoši nosilja, na proizvodne rezultate, kvalitet jaja i sadržaj holesterola u serumu. Rezultati su pokazali da list mente može biti efikasan dodatak u ishrani kokoši nosilja jer poboljšava...Read More »


Da li mikotoksin deoksinivalenol (DON) prelazi iz hrane u jaja?

Istraživači sa Friedrich-Loeffler Instituta iz Nemačke proučavali su u kojoj meri se mikotoksini iz hrane prenose u jaja kod kokoši nosilja. Objavili su rezultate koji se odnose na deoksinivalenol (DON) koji je dodat u hranu kokoši nosilja, a ispitivanja su izvršena na dva linijska hibrida.

Read More »

10. oktobar – Svetski dan jaja

Da li ste znali da je 10. oktobar Svetski dan jaja? Verovatno niste, jer u Srbiji se ovaj dan posebno ne obeležava, čak ni od strane živinara. Međutim, u svetu se ovaj datum tradicionalno obeležava prigodnim aktivnostima. To je dan kada se jaje promoviše...Read More »


Senzor za čistoću vode za piće

Čista voda za piće je neophodna u živinarskoj proizvodnji, kako za optimalno zdravlje tako i za dobre proizvodne rezultate. Kvalitet vode za piće često može biti problematičan, pa je kompanija IMPEX iz Holandije ( www.impex.nl) predstavila novi sistem za monitoring čistoće vode za piće...Read More »


Autohtone rase kokošaka u Srbiji – banatski gološijan i somborska kaporka

U časopisu World’s Poultry Science Journal prošle godine je objavljen veoma interesantan rad autora prof. dr Nike Miloševića i saradnika (Poljoprivredni fakultet, Novi Sad) u kome su predstavljene dve autohtone rase kokoši koje su karakteristične najviše za područje Vojvodine, a to su banatski gološijan...Read More »


Grčka proglašena krivom za nepoštovanje zabrane kaveznog sistema za nosilje

Nakon što je EU zabranila držanje nosilja u kavezima, počevši od 2012. godine, dve zemlje su optužene da su ovu zabranu prekršile. Prvo je u maju mesecu ove godine Italija proglašena krivom zbog kršenja naveden zabrane, ali izuzev obaveze da plati troškove suđenja nije...Read More »


Koliko je bitan kvalitet ispusta u ekstenzivnim sistemima gajenja?

Grupa italijanskih istraživača je objavila rezultate interesantnog ispitivanja u kome je utvrđeno koliki uticaj ima izgled i obogaćenost ispusta na ponašanje kokoši koje se gaje u sistemu free range. Već je u opisu tehnologije gajenja kokoši na ispustima bilo reči o tome koliko je...Read More »


Da li način mlevenja žitarica utiče na proizvodnju konzumnih jaja?

Grupa španskih istraživača ispitivala je uticaj načina mlevenja žitarica koje se koriste u ishrani kokoši nosilja na proizvodnju i kvalitet konzumnih jaja. Oni su u ispitavnju imali 420 nosilja hibrida HyLine brown i podelili su ih u 6 grupa sa 7 ponavljanja. 

U...Read More »


Borba sa crvenom kokošijom grinjom (lat.-Dermanyssus gallinae, u narodu poznata kao tekut) ostaje veliki izazov

Crvena kokošija grinja (tekut) predstavlja veliki problem u živinarstvu, pre svega što nanosi štete u proizvodnji jaja i mesa, a i zato što je borba za njeno uništenje u objektima veoma dugotrjana i teška. Zbog toga u celini prenosimo tekst koji može biti od...Read More »


Faktori rizika za pojavu Salmonelle Enteritidis na farmama malog i srednjeg kapaciteta

Poznato je da je salmonela (Salmonella Enteritidis) jedan od opasnih uzročnika oboljenja digestivnog trakta kod ljudi i da njeno prisustvo u namirnicama nije dozvoljeno. Prisustvo ove bakterije se kontroliše propisanim veterinarsko sanitarnim merama na farmama i kontrolom koja je obavezna...Read More »


Virtualni svet za kokoške nosilje uzgajane u konvencionalnim kavezima

Polemike oko dobrobiti kokoši nosilja uzgajanih u kavezima ne prestaju. Stručnjaci i naučnici stalno rade na poboljšanju uslova njihovog života, a nove ideje se često pojavljuju u javnosti. U tom smislu prenosimo jednu zanimljivost koja treba da pokaže do koje mere se nauka i...Read More »


Pravila o organskoj proizvodnji u EU se još više zaoštravaju

Evropska Komisija je objavila predlog novih pravila koja će postaviti još strožije zahteve proizvođačima organske hrane. Proizvođači nisu zadovoljni, jer smatraju da će to opteretiti postojeće i obeshrabriti nove proizvođače. Predlog je da organske farme moraju biti 100% organske da bi dobile certifikat.

Danas je mnogo...Read More »


Da li paša utiče na kvalitet živinskog mesa i jaja?

Jedan od glavnih marketinških argumenata koje koriste proizvođači mesa i jaja koji živinu drže na ispustu je razlika u kvalitetu njihovih proizvoda u poređenju sa proizvodima iz konvencionalne proizvodnje. Iako se neki kritičari ne slažu sa ovim tvrdnjama, potrošači stalno potvrđuju tezu da su...Read More »


Toplotni stres živine

Toplotni stres živine je jedan od problema koji u živinarstvu prouzrokuje velike štete, a s obzirom na to da nam se približava letnja sezona, podsećanje na osnovne uzroke, posledice i načine sprečavanja toplotnog stresa, može biti od koristi.Toplotni stres izaziva velike gubitke u živinarstvu, delom...Read More »


Izmena Pravilnika o dobrobiti životinja

U službenom glasniku Republike Srbije (“Sl. glasnik RS”, br. 57/2014) objavljen je Pravilnik o izmenama Pravilnika o uslovima za dobrobit životinja u pogledu prostora za životinje, prostorija i opreme u objektima u kojima se drže, uzgajaju i stavljaju u promet životinje u proizvodne svrhe, načinu...Read More »


Inovacija za tečnu ishranu kokoši nosilja

Tri kompanije – Roxell, Agrifirm i Bonda zajedno su osmislile i plasirale inovativni sistem za aplikaciju vlažne hrane za kokoške nosilje pod nazivom SOLIQ. Ove tri kompanije zajedno će nastupati na tržištu i prema prvim podacima Soliq koncept dovodi do veće uniformnosti jata, više jaja po nosilji,...Read More »


Prijava na e-bilten

Prijavite se na naš e-bilten i redovno budite informisani o novim tekstovima, postovima, odgovorima naših stručnjaka, dešavanjima i drugim novostima.