jajaNa tržištu jaja u EU može doći do poremećaja, upozoravaju ekonomisti i trgovci, jer SAD traži dodatno snabdevanje svog tržišta zbog velike štete od ptičijeg gripa. Oni su od januara ove godine izgubili oko 35 miliona nosilja usled ptičijeg gripa, što čini oko 10% njihovog ukupnog broja. To je dovelo do nedostatka jaja na tržištu i Amerika se nada da će deo nadomestiti iz Evrope.

Američka vlada, tačnije Ministarstvo poljoprivrede (USDA) odobrilo je uvoz jaja iz Holandije, a očekuje se dozvola i za uvoz iz Nemačke. 1. juna ove godine Holandiji je zvanično odobren izvoz jaja u SAD – prvi put još od 1987. godine.

Hubert Andela, predsednik holandskog udruženja trgovaca jajima (ANEVEI), navodi da su pokušaji holandskih proizvođača da plasiraju proizvode na američko tržište traju već neko vreme. Cena belanca u prahu u Americi je dva puta skuplja u odnosu na Evropu, pa su proizvođači imali interes da svoje proizvode izvoze u Ameriku. Sada će im to biti omogućeno, ali on upozorava na moguće poremećaje na evropskom tržištu.

Cory Martin iz američke asocijacije pekara ukazuje na nedostatak jaja u SAD i snažno podržava inicijativu za uvoz iz Holandije. On podvlači da bi nedostatak jaja mogao izazavati ozbiljnu krizu u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji u narednim mesecima. Holandski proizvođači normalno izvoze dve trećine proizvedenih jaja, i to uglavnom u Nemačku. Procenjeno je da bi 1% od toga moglo da se izveze u SAD, što iznosi oko 100 miliona jaja.

U međuvremenu, cena jaja u SAD raste. Cena za 12 jaja klase L porasla je sa 1.60 $ na 1.66 $ što je značajan porast u odnosu na prošlogodišnju prosečnu cenu od 1.42 $. Predviđa se da će do kraja godine cena porasti na 1.73-1.87 $.

Sve ovo ilustruje kolike se razmere štete od ptičijeg gripa. Širom SAD više od 47 miliona živine je ubijeno u proteklih 6 meseci. Većinom su to bili kokoške u saveznoj državi Ajova, koja je najveći proizvođač jaja u SAD. Zbog toga USDA smatra da će uvoz jaja iz Evrope ublažiti problem, tako da će smanjenje broja jaja na tržištu iznositi samo 4% u odnosu na prošlu godinu.