Dolazi zima i sa njom strah od ptičijeg gripa kod proizvođača jaja. U Velikoj Britaniji postoji veliki rizik od ponovnog izbijanja bolesti, nakon prošlogodišnje zimske epidemije. Zbog toga je vlada ove zemlje povećala zvanični rizik od izbijanja bolesti sa niskog na srednji, zbog pojave virusa ptičijeg gripa H5N8 širom Evrope.
Nedavno je Italija je prijavila 17 slučajeva pojave virusa na jednoj od najvećih farmi za proizvodnju konzumnih jaja koja ima oko 850.000 kokoši nosilja. U Nemačkoj su pronađene dve divlje ptice sa prisutnim H5N8 virusom, a u  Bugarskoj  su izbile dve epidemije.

Takođe, problem ptičijeg gripa je pre mesec dana zadesio i Holandiju, zbog kojeg je usledilo masovno uništavanje živine. Ovo je još jedan veliki udarac za  holandsku živinarsku industriju, koja se ove godine već našla  u centru skandala zbog kontaminiranih jaja insekticidom fipronilom.

U suštini, malo toga farmeri mogu učiniti ako ptice dođu u direktan kontakt sa virusom. Međutim, farmeri moraju da se potrude da ne dođe do kontakta živine sa zaraženim pticama i da obavezno vrše suzbijanje širenja virusa u ranoj fazi. Potrebno je na farmama ograničiti ili zabraniti posetioce, održavati visok nivo biosigurnosnih mera i voditi računa o ponašanju i kretanju divljih ptica u blizini farme.

Izvor: Poultry world, novembar 2017.