svetski dan jajaDa li ste znali da je 10. oktobar Svetski dan jaja? Verovatno niste, jer u Srbiji se ovaj dan posebno ne obeležava, čak ni od strane živinara. Međutim, u svetu se ovaj datum tradicionalno obeležava prigodnim aktivnostima. To je dan kada se jaje promoviše kao namirnica koja ima veliki značaj za rešavanje problema gladi u svetu, jer kao veoma kvalitetna namirnica doprinosi zdravoj ishrani.

Proizvođači jaja u Kanadi su za ovaj dan obezbedili bogat doručak od jaja za 130.000 dece. U osnovnim školama širom zemlje ovim povodom podeljeni su flajeri i paketi sa kuponima za jaja, receptima i posterima.

U Zambiji je Asocijacija živinara organizovala različite promotivne aktivnosti kao što su radio emisije sa debatom o jajima, takmičenje školske dece u pisanju sastava o značaju jaja u ishrani, postavljanje postera sa logom Svetkog dana jaja po supermarketima i sl.

U Bangladešu je pod pokroviteljstvom organizacije FAO organizovan veliki miting na kome je podeljeno 5.000 jaja zapakovanih u posebne kesice, kako bi se kod lokalnog stanovništva podigla svest o značaju jaja u ishrani. 1. novembra organizovaće se i seminar o značaju jaja za ljudsku ishranu, značaju industrije jaja i tehnologiji njihove proizvodnje.

U Francuskoj je podeljeno 500.000 jaja u dobrotvorne svrhe, a edukativni film o industriji jaja u Francuskoj objavljen je na sam dan 10. oktobra.

Američka asocijacija za jaja bila je najkreativnija jer je u svrhu promocije svetskog dana jaja osmislila lik “jajeta avanturiste” koga je dekorisala da izgleda kao Indijana Džons i ovaj lik će biti prisutan na svim društvenim mrežama promovišući jaja i recepte sa jelima od jaja.

Na sličan način ovaj dan obeležen je u Hong Kongu, Turskoj i Meksiku, a nas najviše zanima kakvo je stanje u našoj zemlji. Ukoliko imate informaciju da je neko svetski dan jaja obeležio i kod nas, obavezno nas obavestite da to podelimo i sa ostalim korisnicima. Do tada, evo barem mali doprinos kroz nekoliko činjenica o proizvodnji i potrošnji jaja u našoj zemlji. Prema statističkim podacima, proizvodnja jaja u našoj zemlji procenjena je na 1.219 miliona jaja, što bi značilo da je potrošnja 168 jaja po glavi stanovnika. Ovaj broj svakako nije impresivan i obavezuje nas na dalje unapređenje proizvodnje, pa samim tim i potrošnje jaja. U tom smislu, u narednom periodu objavićemo nekoliko interesantnih radova vezanih za proizvodne i ekonomske pokazatelje proizvodnje jaja i pokrenuti inicijativu da se naredne godine Svetski dan jaja obeleži i u našoj zemlji kroz jednodnevni seminar o proizvodnji i kvalitetu jaja, naravno uz ostale prigodne aktivnosti.