vestacka-piletinaNedavno je jedna od najvećih evropskih kompanija koja se bavi živinarskom proizvodnjom –PHW – Gruppe iz Nemačke potpisala strateško partnerstvo sa izraelskom start-up kompanijom Super Meat. Oni planiraju da proizvode pileće meso bez uzgoja i klanja životinja. Da li je to moguće?

Pomenute kompanije žele da ekstrahuju stem ćelije iz živih pilića i da proizvode čisto meso tako što će te ćelije uzgajati u idealnim uslovima u laboratoriji. Peter Weshjohann iz PHW grupe kaže da će na ovakav način kompanija u potpunosti ispoštovati koncept dobrobiti životinja i ojačati svoju ponudu veganskih proizvoda. Oni veruju da će se u bliskoj budućnosti u potpunosti savladati tehnologija proizvodnje ovakvog mesa po pristupačnim cenama. Naravno, potrebno je da se postigne i zadovoljavajući miris, ukus i tekstura, što ranije nije bilo moguće, iako je bilo pokušaja.

Druga opcija je da se stvori adekvatna biljna zamena. Primenom najsavremenije tehnologije do sada je ostvaren značajan napredak u pravljenju biljnih zamena za meso koje imaju dobru teksturu, ukus i nutritivnu vrednost koja može da parira mesu.  Ipak, ostaje da se vidi da li će ovakvi proizvodi biti prihvatljivi za potrošače, jer činjanica da su veštački proizvedeni sigurno ne ide u prilog ljubiteljima zdrave hrane.