virtualni svet kokoskiPolemike oko dobrobiti kokoši nosilja uzgajanih u kavezima ne prestaju. Stručnjaci i naučnici stalno rade na poboljšanju uslova njihovog života, a nove ideje se često pojavljuju u javnosti. U tom smislu prenosimo jednu zanimljivost koja treba da pokaže do koje mere se nauka i tehnika prepliću čak i kada je u pitanju dobrobit kokošaka nosilja u kavezima. Budućnost ili preterivanje – prosudite sami!

Naučnici Univerziteta države Ohajo u Americi na čelu sa Austinom Stewartom su napravili prototip naočara sa slušalicama, koje bi nosile kokoške nosilje uzgajane u kavezima i tako živele u virtualnom svetu na ispustima. Ovi naučnici su zbog zabrinutosti oko dobrobiti životinja želeli da na neki način ponude kokama bezbedan, udoban život u kavezu, ali  i sposobnost da se kreću slobodno u virtuelnom svetu. Oni smatraju da na ovaj način nude životinjama isti osećaj slobode kao da žive na pašnjaku a ne u kavezu.

virtualni svet 3virtualni svet 2

Kokoške bi bile postavljene na jednu loptu, koja bi se pomerala kada bi one želele i gde bi želele da se kreću. Svaka od kokošaka bi nosila slušalice koje su umrežene, komunicirale bi jedna sa drugima preko mikrofona i videle bi jedna drugu u virtualnom okruženju.

U ovom trenutku ova ideja je samo veoma skup prototip ali ovi naučnici smatraju da za 10 godina bi mogao postati realnost.

Izvor: http://www.dezeen.com/2014/05/16/virtual-reality-for-chickens/