zabrana kaveznog sistema kod nosiljaNakon što je EU zabranila držanje nosilja u kavezima, počevši od 2012. godine, dve zemlje su optužene da su ovu zabranu prekršile. Prvo je u maju mesecu ove godine Italija proglašena krivom zbog kršenja naveden zabrane, ali izuzev obaveze da plati troškove suđenja nije imala ozbiljnije konsekvence. To je bila odluka Evropskog suda pravde (European Court of Justice) , što pokazuje koliki značaj se u zemljama EU pridaje zabrani kaveznog sistema držanja.

Druga zemlja koja je prekršila ovu zabranu je Grčka, pa je i ona nešto kasnije proglašena krivom. Kao i u slučaju Italije, Grčka će morati da plati troškove postupka, ali joj nije izrečena dodatna kazna. To je izazvalo burnu reakciju predstvnika proizvođača Velike Britanije, Duncana Priestnera koji je izjavio da je veoma razočaravajuće što je Grčka koja je duže vreme proizvodila jaja na nezakonit način prošla bez ozbiljnije kazne i za zemlju i za proizvođače. Velika Britanija je uložila velika sredstva da se prilagodi važećim propisima, pa smatra da se „gledanjem kroz prste“ onima koji pravila ne poštuju podstiče nefer utakmica“.

Ovi primeri treba da nam pokažu da se prilagođavanje evropskom zakonodavstvu mora shvatiti veoma ozbiljno, jer je tržišna utakmica neumoljiva i niko neće imati razumevanja za one koji pravila ne poštuju – bez obzira na to da li su razlozi objektivni ili subjektivni. Zbog toga proizvođači konzumnih jaja moraju biti svesni da je Ministarstvo donelo odluku o produženju roka za zamenu konvencionalnih kaveza drugim sistemima držanja da bi se otvorile mogućnosti za rešavanje, a ne samo za odlaganje problema!